niedziela - 16 Grudzień 2018, 15:00
Slider
Image default
Materiały promocyjne

7 składników odżywczych mających pozytywny wpływ na zachowanie dziecka

To, co dziecko często je, ma wpływ nie tylko na jego zdrowie, ale też na to, jak się zachowuje, jakie są jego reakcje, zdolność uczenia się Jeśli twoje dziecko jest nadpobudliwe i ani na chwilę nie może się skoncentrować albo odwrotnie: wydaje ci się, że jest zbyt spokojne, przyjrzyj się dokładniej temu, co codziennie zjada. 

Z pewnością każdy rodzic chciałby, aby rozwój intelektualny jego dziecka przebiegał jak najlepiej. Niewiele jednak zdaje sobie sprawę, jak kolosalną rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego odgrywa zbilansowana dieta.

Przyjrzyjmy się zatem najważniejszym składnikom odżywczym, jakim nie powinno zabraknąć w diecie małego człowieka.

  • Magnez

Pierwiastek ten wykazuje działanie usprawniające koncentrację małego człowieka. Oprócz tego dowiedziono, że magne skutecznie wycisza oraz pomaga zwalczyć zaburzenia snu. Dodatkowo ma on kluczowe znaczenie w prawidłowym przebiegu neuroplastyczności, czyli rozwoju i formowania się nowych połączeń nerwowych w mózgu dziecka. Zaobserwowano także, że niedobory tego pierwiastka bezpośrednio przyczyniają się do zwiększenia ryzyka zachorowania na ADHD. Sporą ilość magnezu znajdziemy w kaszy gryczanej, awokado, gorzkiej czekoladzie i kakao, botwince, szpinaku oraz wołowym i wieprzowym mięsie.

  • Cynk

Niedostateczna podaż cynku w diecie dziecka może prowadzić do ograniczenia funkcji poznawczych oraz widocznie zmniejszyć poziom jego aktywności ruchowej na co dzień. Inne negatywne skutki niedoboru tego pierwiastka w organizmie to między innymi zaburzenia zapamiętywania oraz wyraźne zmniejszenie zdolności uczenia się. Zwłaszcza u dzieci z ADHD należy zwrócić szczególną uwagę na dostarczanie odpowiednich ilości cynku wraz z pożywieniem bądź w formie suplementów diety, gdyż wpływa on pozytywnie na poprawę zachowań społecznych oraz koncentrację najmłodszych. Bogatym źródłem cynku są wszelkiego rodzaju orzechy, a także wątróbka, dziki ryż i grzyby.

  • Żelazo

Niedobory żelaza mogą doprowadzić do nadmiernej ospałości, pogorszenia koncentracji oraz zaburzeń w interakcjach społecznych u dziecka. Dieta bogata w ten pierwiastek zapewni małemu człowiekowi dobry nastrój, rozwinięte funkcje poznawcze, a także poprawi jego zdolność skupienia uwagi, na przykład podczas uczenia się. Żelaza szukać powinniśmy przede wszystkim w wątróbce i innych podrobach, wołowinie, jagnięcinie oraz drobiu. Sporo tego pierwiastka zawierają również natka pietruszki, jarmuż oraz wszelkie rośliny strączkowe – fasola, ciecierzyca, soczewica i soja.

  • Kwasy omega-3 i omega-6

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6 odgrywają kluczową rolę w prawidłowym rozwoju formującego się mózgu oraz całego układu nerwowego w pierwszych latach życia dziecka. Suplementacja tych właśnie kwasów poprawia poziom koncentracji oraz zdolności uczenia się u naszych pociech. Jeżeli nasi najmłodsi mają kłopoty z nadmierną impulsywnością, warto rozszerzyć ich dietę w kwasy omega-3 i omega-6, aby szybko zauważyć wyraźną poprawę. W naturze występują one przede wszystkim w morskich rybach, takich jak łosoś, tuńczyk czy też śledzie, a oprócz tego znajdziemy je również w tłoczonych na zimno olejach roślinnych i nasionach chia.

  • Witamina D

Poza pozytywnym wpływem na kości witamina D wspiera także funkcjonowanie całego układu nerwowego. Dbałość o jej odpowiednią podaż w jadłospisie dziecka zaowocuje jego lepszą koncentracją oraz zminimalizowaniem wahań nastroju. Oprócz tego dzieci, które przyjmują odpowiednią ilość witaminy D, nie mają problemów ze snem oraz obniżonym poziomem energii w ciągu dnia. Do źródeł witaminy D w pożywieniu zaliczamy głównie ryby, zwłaszcza węgorza, makrelę i łososia, a dodatkowo także jajka, tran i dojrzewające sery żółte.

  • Witamina B6

Witamina ta przyczynia się do poprawy umiejętności skupienia uwagi przez dzieci, co znacznie usprawnia procesy uczenia się i przyswajania nowych umiejętności. Ponadto zapobiega ona drażliwości oraz spadkom samopoczucia u najmłodszych. Witaminę B6 znajdziemy przede wszystkim w drożdżach oraz produktach zbożowych z pełnego ziarna – otrębach i kiełkach pszennych, brązowym ryżu czy też kaszy gryczanej. Aby uzupełnić jej niedobory, warto sięgnąć także po orzechy włoskie oraz ziemne, nasiona roślin strączkowych, a także mleko i jajka.

  • Witamina B12

Dzieci cierpiące na bardzo powszechne niedobory witaminy B12 bardzo często mają kłopoty z długo utrzymującym się zmęczeniem, nawet po odpowiednio długim wypoczynku. Braki tej witaminy w organizmie mogą prowadzić również do depresji czy też nadmiernej nerwowości. Jej bogatym źródłem są mięso wołowe i drób, podroby i ryby takie jak sardynki, tuńczyk bądź łosoś.

 

Pamiętajmy o tym, aby pod żadnym pozorem samodzielnie nie wprowadzać do diety dziecka żadnych witamin w tabletkach ani suplementów diety. Zawsze w sytuacji, gdy chcemy wprowadzić je do codziennego jadłospisu najmłodszych, skonsultujmy się najpierw z lekarzem, który pomoże nam dobrać odpowiednie suplementy oraz określi optymalną dawkę składników odżywczych.

 

 

 

 

Slider

Zobacz też...

Zostaw komentarz

Mielec: Informacje, Relacje, Wiadomości, Wydarzenia, Ogłoszenia, Nowości

Zaloguj

Nie masz konta?Zarejestruj się tutaj
X

Rejestracja