Codziennie dwie propozycje ciepłego dania, w tym jednego mięsnego, zupy, sałatki, kanapki, napoje ciepłe (kawa, herbata) i zimne.
Do tego sałatki i gotowe zestawy śniadaniowe – to w skrócie menu nowo otwartego bufetu, jaki rozpoczął swoją działalność na terenie mieleckiego Zespołu Szkół Technicznych.
Przygotowana oferta widać trafiła w gusta nie tylko młodzieży, bo oferowane co dzień świeże dania i kanaliki znikają niemal wszystkie.
Jak opowiada Arkadiusz Gałkowski, dyrektor ZST, aż się prosiło o taki punkt gastronomiczny na terenie szkoły. Mamy przecież młodzież, która kształci się w kierunkach gastronomicznych, mamy też odpowiednie zaplecze. Wszak kiedyś w tej szkole funkcjonował bufet. Trzeba było tylko trafionej oferty i … trochę pieniędzy.
Z tym ostatnim pomogło mieleckie starostwo, które jako organ prowadzący kompleks szkół, wykonało niezbędne prace adaptacyjne i remontowe. Na odwiedzających bufet czekają również stoły pod parasolami usytułowane vis a vis bufetu, zaaranżowanie w jednym z wewnętrznych dziedzińców kompleksu. Już teraz stał on się hitem – miejscem spotkań młodzieży podczas przerw międzylekcyjnych.
Przebudowa stołówki szkolnej w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu obejmowała:
1) wykonanie nowych ścianek działowych, tworzących nowy układ bufetu: kuchnia ogólna, magazyn produktów, obieralnia warzyw, zmywalnia brudna;
2) wymiana posadzek na posadzkę płytkową – antypoślizgową;
3) remont ścian – wykonanie nowych okładzin ściennych, roboty tynkarskie i malarskie,
5) wymiana drzwi
6) wymiana i przebudowa instalacji wewnętrznych (elektrycznych, wod.-kan, gazowej;
7) przebudowa wewnętrznej instalacji wentylacji mechanicznej, zapewniającej wymaganą przepisami wymianę powietrza dla nowych pomieszczeń.
Zakres całego remontu to blisko 70 tysięcy złotych. Wyposażenie bufetu to blisko 92 tysiące złotych.
Jak podkreśla A. Gałkowski obiekt jest o tyle ważnym dla funkcjonowania szkoły, że wielu uczniów dojeżdża z pobliskich miejscowości i z tego też powodu oferta bufetu to możliwość zjedzenia taniego i ciepłego posiłku w ciągu dnia.
Nową placówkę gastronomiczną na terenie ZST odwiedzili ostatnio członkowie Zarządu Powiatu. Przy okazji zwiedzania obiektu starostowie przynieśli ze sobą drobne upominki, gadżety, które przydadzą się w funkcjonowaniu bufetu.