Chlebek z gara, u mnie w domu jest pochłaniany w ekspresowym tempie, jak tylko lekko ostygnie. Świetnie smakuje nawet z samym masełkiem 🙂
Potrzebujesz:
¾ kg mąki (750g)
25g świeżych drożdży lub 7g suszonych
½ łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka oleju
2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
Możesz dodać siemię lniane i słonecznik łuskany (po ½ szklanki).
Naczynie żaroodporne lub garnek o średnicy około 21 cm.
Wszystkie składniki wsyp do miski i pomieszaj. Możesz to zrobić łyżką lub ręką. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieć ciasto (możesz dodać mąki jeżeli będzie się za bardzo kleiło) i odstaw na kolejne 30 min, niech sobie rośnie 🙂
Nagrzej piekarnik razem z garem i przykrywką (ja użyłam żaroodpornego naczynia) do temperatury 220 stopni Celsjusza. Do gorącego naczynia wrzuć ciasto i przykryj.
Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 35 min., po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez około 20 min.
Joanna B


