W Cieniu Jupiterów Mielec
Image default
Lifestyle

Kulinarny zakątek: Chlebek z gara

Chlebek z gara, u mnie w domu jest pochłaniany w ekspresowym tempie, jak tylko lekko ostygnie. Świetnie smakuje nawet z samym masełkiem :)   

Potrzebujesz:

¾ kg mąki (750g)

25g świeżych drożdży lub 7g suszonych

½ łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

1 łyżka oleju

2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody

Możesz dodać siemię lniane i słonecznik łuskany (po ½ szklanki). 

Naczynie żaroodporne lub garnek o średnicy około 21 cm.

Wszystkie składniki wsyp do miski i pomieszaj. Możesz to zrobić łyżką lub ręką. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieć ciasto (możesz dodać mąki jeżeli będzie się za bardzo kleiło) i odstaw na kolejne 30 min, niech sobie rośnie :)

Nagrzej piekarnik razem z garem i przykrywką (ja użyłam żaroodpornego naczynia) do temperatury 220 stopni Celsjusza. Do gorącego naczynia wrzuć ciasto i przykryj.

Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 35 min., po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez około 20 min.

Joanna B


Zobacz też...

W Cieniu Jupiterów Mielec
Mielec: Informacje, Relacje, Wiadomości, Wydarzenia, Ogłoszenia, Nowości