W Cieniu Jupiterów Mielec
Paliwa Mielec Zbiorniki
Paliwa Mielec Zbiorniki
Paliwa Mielec
Paliwa Mielec
fratelli
Image default
Informacje

Kulinarny zakątek: Chlebek z gara

Chlebek z gara, u mnie w domu jest pochłaniany w ekspresowym tempie, jak tylko lekko ostygnie. Świetnie smakuje nawet z samym masełkiem 🙂   

Potrzebujesz:

¾ kg mąki (750g)

25g świeżych drożdży lub 7g suszonych

½ łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

1 łyżka oleju

2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody

Możesz dodać siemię lniane i słonecznik łuskany (po ½ szklanki). 

Naczynie żaroodporne lub garnek o średnicy około 21 cm.

Wszystkie składniki wsyp do miski i pomieszaj. Możesz to zrobić łyżką lub ręką. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieć ciasto (możesz dodać mąki jeżeli będzie się za bardzo kleiło) i odstaw na kolejne 30 min, niech sobie rośnie 🙂

Nagrzej piekarnik razem z garem i przykrywką (ja użyłam żaroodpornego naczynia) do temperatury 220 stopni Celsjusza. Do gorącego naczynia wrzuć ciasto i przykryj.

Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 35 min., po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez około 20 min.

Joanna B


e-leclerc-mielec
Navi

POWIĄZANE POSTY

Ekspertki z Urzędu Skarbowego w Mielcu spotkały się z seniorami Dziennego Domu „Senior – Wigor” w Przykopie

Wiadomości Mielec

Potrzebna pomoc dla Dawidka z Woli Mieleckiej potrąconego przez samochód

Wiadomości Mielec

Pijany jechał ciągnikiem w Tuszowie Narodowym

Wiadomości Mielec

Napisz komentarz

Wydarzenia, Wiadomości - Informacje Mielec | Dentysta Mielec Stomatolog | Hurt paliw płynnych z dostawą do firm, zbiorniki na paliwa