Wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Szczególnie w przypadku naszych dzieci, które wciąż się rozwijają i przez to potrzebują zbilansowanego oraz zróżnicowanego jadłospisu, śniadanie powinno być nie tylko sycące, ale i zdrowe. Niestety, często jakość śniadań spożywanych przez nasze pociechy pozostawia wiele do życzenia.
Jak jednak pogodzić pragnienie rodziców, aby posiłek ten obfitował przede wszystkim w zdrowe i wartościowe produkty z upodobaniem dzieci do produktów słodkich i niekoniecznie bogatych w cenne witaminy oraz minerały? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie i przedstawić kilka interesujących propozycji zdrowych śniadań dla naszych pociech.
Zachęcający wygląd to podstawa
Pamiętajmy o tym, że dzieci w szczególności „jedzą oczami” i nieapetyczny wygląd potrafi skutecznie zniechęcić maluchy do nawet najpyszniejszego posiłku. Zdrowa owsianka, pomimo wielu walorów odżywczych, to z uwagi na jej specyficzny wygląd, niekoniecznie najlepszy wybór na śniadanie dla przedszkolaka czy dziecka w wieku wczesnoszkolnym. Zadbajmy zatem o to, aby śniadanie naszej pociechy przede wszystkim już na pierwszy rzut oka zachęcało dziecko do jego zjedzenia. Świetnie sprawdzą się w tym celu kolorowe warzywa i owoce. Można z nich tworzyć kunsztowne kompozycje na talerzach czy też kanapkach. Równie zachęcająco będą z pewnością wyglądały takie propozycje zdrowych śniadań, jak jajka zapiekane w szynce czy też omlety albo naleśniki z owocami.
Wybierzmy pełnoziarniste produkty.
Z pewnością w czołówce najpopularniejszych propozycji śniadaniowych dla maluchów niezmiennie od wielu lat znajdują się kanapki. Dają one wiele możliwości przygotowania zdrowego śniadania w zależności od upodobań dziecka. Pamiętajmy jednak o tym, aby zawsze wybierać pieczywo z pełnego ziarna, które dostarcza wielu cennych mikro- i makroelementów, a oprócz tego dostarcza niezbędnego w diecie błonnika. Również podczas wyboru mąki do naleśników czy też placuszków śniadaniowych, starajmy się zastąpić białą, najbardziej oczyszczoną mąkę jej pełnoziarnistymi bądź orkiszowymi odmianami. W ten sposób łatwo przemycimy do diety nawet największego niejadka zdrowe i odżywcze produkty.
A do co do kanapek?
Monotonia to największy wróg zdrowego odżywiania. Zbyt częste jedzenie kanapek z masłem i wędliną potrafi zniechęcić każdego malucha. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych dodatków do kanapek są niezwykle popularne w ostatnim czasie pasty kanapkowe. Takie pasty łatwo przygotujemy wraz z dzieckiem. Efektowna pomarańczowa pasta z marchewki i kaszy jaglanej, zielona pasta z gotowanego brokuła czy też pasta z czerwonej soczewicy świetnie sprawdzą się na dziecięcym talerzu i z pewnością posmakują najmłodszym.
Czego lepiej unikać?
Jedną z najchętniej wybieranych opcji śniadaniowych są słodkie płatki śniadaniowe, które niestety cechują się znikomymi walorami odżywczymi. Możemy w nich znaleźć spore ilości niezdrowego białego cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego, które sprzyjają przybieraniu na wadze oraz napadom głodu między posiłkami. Zdecydowanie warto zastąpić słodkie płatki śniadaniowe pełnoziarnistymi płatkami owsianymi czy też żytnimi z dodatkiem świeżych bądź suszonych owoców. Kolejnym niewskazanym produktem spożywczym jest niezwykle populara nutella, która wbrew pozorom zawiera śladowe ilości mleka i orzechów. Zamiast tego w tym czekoladowym kremie znajdują się duże ilości cukru oraz rafinowanego tłuszczu palmowego.
Lunchboxy na drugie śniadanie?
Dla naszych pociech równie ważne jest zjedzenie zdrowego i pożywnego drugiego śniadania. Niestety, szkolne sklepiki oferują niewiele produktów, które są warte polecenia. Świetnym pomysłem jest przygotowanie zdrowego lunchboxa i zapakowanie go do plecaka naszego dziecka. Możemy do niego zapakować świeże warzywa i owoce – jabłka, banany, gruszki, marchewki – które dziecko może łatwo spożyć na krótkiej szkolnej przerwie. Klasyczne kanapki to oczywiście kolejna propozycja nie do zastąpienia w uczniowskim lunchboxie. Dla bardziej wymagających świetną propozycją będą domowe tortille pełnoziarniste czy też placuszki warzywne na zimno. Zamiast kalorycznych słodyczy zapakujmy dziecku orzechy oraz bakalie, zaś zamiast słodzonych napojów – wodę mineralną.
Jak widać, śniadanie dla naszej pociechy może być nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Zadbajmy o to, aby na talerzach naszych dzieci nie zagościła nuda, a z pewnością jedzenie zdrowych śniadań wejdzie im w krew.
Justyna Smykla – dietetyk
Gabinety Dietetyczne Bonne Sante