W dniach 5-7 sierpnia br. w rumuńskim mieście Brasov odbył się międzynarodowy konkurs kulinarny Vegetarian Culinary Cup. Polskę reprezentował Tomasz Smoczyk, szef kuchni jednego z mieleckich hoteli. Konkurs zgromadził najlepszych szefów kuchni z całego świata (Arabia Saudyjska, Chorwacja, Austria, Niemcy, Polska, Wielka Brytania, Włochy, Izrael), którzy rywalizowali w oparciu o warzywa i pieczywo propagując ideę zdrowego odżywania i wegetarianizmu.
Tomasz Smoczyk jako członek jury miał przyjemność oceniać sztukę kulinarną w kategoriach desery wegetariańskie, kuchnia wegetariańska, vegan i low wegan. Poziom jaki reprezentowali uczestnicy konkursu był wysoki zarówno pod względem smakowym, kreatywnym a także prezentacyjnym.
Po ocenie uczestników konkursu przyszedł czas na zaprezentowanie potraw przyrządzanych przez członków jury i wtedy mielecki mistrz był oceniany przez publiczność, szefów kuchni restauracji, jak i uczestników konkursu. Potrawa jaką przedstawił to amusee bouchee (bottarga, puder cytrynowy, kawior balsamiczny oraz tagliatelle, prażona rukola, grilowana bottarga, kawior cytrynowy). Za te danie został wyróżniony przez publiczność.
W dniach 10-11 września br. Tomasz Smoczyk uda się z powrotem do Rumunii aby jako juror oceniać potrawy w ramach międzynarodowych zawodów World Master of Grill.
Następnie w dniach 24-27 września br. uda się do Grecji aby wziąć udział w seminarium międzynarodowych sędziów sztuki kulinarnej organizowanym przez World Association of Chefs Societies. Polska do tej pory nie posiadała sędziego w tej branży na tym poziomie.
Tomasz Smoczyk to mistrz kulinarny, szef kuchni, laureat wielu prestiżowych konkursów, konsultant i trener. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zdobywał we Francji, Włoszech i w Niemczech. Jest członkiem wielu światowych organizacji zrzeszających najlepszych szefów kuchni.
Otrzymał wiele odznaczeń kulinarnych w tym najbardziej prestiżowy certyfikat Światowego Master Chefa przyznany przez Worlds Master Chefs Society za dokonania zawodowe jak i osiągnięcia w wędrówce kulinarnej.
Pracował m.in. w restauracji La Pergola Rome Cavalieri, pod okiem znanego szefa kuchni Heinz Beck. Restauracja posiadała dwie gwiazdki Michelin – jest to jedno z najwyższych na świecie prestiżowych wyróżnień gastronomicznych.
Po pracy w Rzymie został oddelegowany do Niemiec i jako Executive Chef niemieckiej restauracji La Rosenau doprowadził do uzyskania rekomendacji przez przewodnik Michelin. Wrócił do ojczyzny i obecnie jest szefem kuchni jednego z mieleckich hoteli.
[nggallery id=205]