W Cieniu Jupiterów Mielec
Image default
Lifestyle

Kulinarny zakątek: Co można zrobić z ugotowanym mięsem z niedzielnego rosołu?

Nastaw kaszę jaglaną.
Proporcja wody do kaszy to 2:1, czyli dwie szklanki wody na szklankę kaszy.
Przepłucz ją na sitku pod bieżącą zimną wodą (pozbędziesz się goryczki). Następnie przelej przegotowaną wodą.

Do gotującej się w garnku osolonej wody przesyp przygotowaną kaszę jaglaną, wymieszaj ją delikatnie, przykryj pokrywką i pozostaw na bardzo małym ogniu, do czasu aż wsiąknie w nią cała woda.
Ciekawostka – jeżeli chcesz uniknąć papki z kaszy jaglanej, nie mieszaj jej w trakcie gotowania.
Gdy wsiąknie cała woda, zestaw z gazu i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10 min.

W międzyczasie obierz i pokrój w piórka 2-3 średnie cebule, podsmaż na maśle lub oleju, dodaj 2-3 ząbki czosnku zgniecione w prasce.
Kiedy cebula się zarumieni, wrzuć pokrojone mięso.
Pamiętaj, aby ugotowane mięso, niezależnie od rodzaju, zawsze kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie miękkie i zachowa soczystość :)
Smaż pod przykryciem. Dodaj przyprawy wedle uznania: wegetę, sól, pieprz (u mnie cayenne), imbir, bazylię, kmin rzymski, paprykę wędzoną, majeranek, tymianek, kurkumę.

Kapusta kiszona około 0,5kg – przepłucz na sitku w wodzie, pokrój, dodaj marchewkę i jabłko starte na grubych oczkach, małą pokrojoną w kostkę cebulę, 2-3 łyżki oleju lnianego, lub oliwy z oliwek, sól, pieprz, łyżkę miodu lub łyżeczkę cukru.

Żeby było bardziej kolorowo i zdrowo możesz dodać ogórka kiszonego, rzodkiewkę, pomidorka i cebulkę zieloną ;)

Joanna B.


Zobacz też...

W Cieniu Jupiterów Mielec
Mielec: Informacje, Relacje, Wiadomości, Wydarzenia, Ogłoszenia, Nowości