W dniu 06.12.2018r. uczniowie Iwona Kubat (2DG) i Daniel Czaja (2DZ) wzięli udział w Finale Ogólnopolskiego Konkursu „Zboża najwyższej jakości, powrót do zbóż pradawnych”, który odbył się w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
Młodzież ZST szkoły zajęła I miejsce wykonując pyszne dania z wykorzystaniem prastarych zbóż m.in. brownie z kaszą jaglaną z musem z malin, polędwiczkę na leśnym runie z płatków samopszy, kukurydzianych, pietruszki i czosnku niedźwiedziego, z kaszotto z kaszy pęczak, burakiem i pestkami słonecznika oraz zupę krem grzybową z dodatkiem chipsu z kapusty czerwonej.
Autorskie potrawy, które wykonali zwycięzcy oceniało jury, któremu przewodniczył znany krytyk i opiniotwórca szlaków kulinarnych na Podkarpaciu Krzysztof Zieliński.
Celem konkursu była popularyzacja konsumpcji oraz zwiększenie świadomości na temat produktów zbożowych ze szczególnym uwzględnieniem prastarych zbóż: samopszy, płaskurki, orkiszu, żyta. Finalistami konkursu były dwuosobowe ekipy m.in. z Kielc, Warszawy, Łodzi, Poznania, Rzeszowa, Mielca, Ropczyc i innych miast. I tak 24 uczniów z całej Polski rywalizowało w kategoriach kucharz oraz wypiek chleba i bułek.
Zwycięzcy otrzymali cenne nagrody rzeczowe m.in. sprzęt AGD oraz pamiątkowe dyplomy.
Konkurs został sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Dziękujemy bardzo Stowarzyszeniu Polskiej Ekologii oraz panu Czesławowi Meus za cenne wskazówki i świetną współpracę, która będzie w dalszym ciągu rozwijana i kontynuowana.
Młodzież do konkursu przygotowała nauczycielka gastronomii mgr inż. Magdalena Winiarz.
ZST