Kiedyś robiłam chlebek gryczany, ale wpadłam na pomysł, żeby zrobić bułeczki i to był świetny pomysł! Poniżej przepis i dwa sposoby na jakie można je zrobić w zależności co kto lubi.
Składniki:
350g kaszy gryczanej białej
1 szkl. wody (plus woda do namoczenia kaszy)
1 szkl. siemienia lnianego (jasne lub ciemne)
½ szkl. pestek słonecznika
½ szkl. pestek dyni
1 szkl. płatków drożdżowych nieaktywnych
1 łyżka octu jabłkowego niepasteryzowanego
1 łyżka syropu z agawy
2-3 łyżki rozmarynu lub ziół które lubicie
2 łyżeczki soli
Wieczorem namocz kaszę i zostaw w wodzie na noc.
Rano dokładnie wypukaj kaszę. Wsyp do blendera dodaj szklankę wody, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki drożdżowe, ocet jabłkowy, syrop z agawy, rozmaryn i sól. Zblenduj dokładnie, przełóż do miski, zakryj ściereczką i zostaw na około 6h.
Po tym czasie możesz formować bułeczki (zwilżonymi wodą dłońmi będzie łatwiej).
Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30-40 min.
Możesz zblendować kaszę z wodą, rozmarynem i solą. Następnie przelać do miski i wrzucić resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić. W ten sposób będziesz mieć bułeczki z ziarnami, które widać 🙂
Smacznego!
Joanna B.