Aby makaron nie kleił się, był sprężysty i prezentował się idealnie wystarczy dodać do niego w czasie gotowania 2 łyżki oliwy z oliwek (masła lub oleju), a następnie dokładnie wszystko wymieszać.
Pamiętaj też o odpowiedniej ilości wody i soli oraz regularnym mieszaniu:
Składniki:
- makaron spaghetti (u mnie kukurydziany)
- średnia cukinia
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 duży słoik 750 ml passaty
- 2-3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano
- 1-2 łyżeczki suszonej bazylii (lub świeżej)
- 1 łyżka syropu z agawy
- 3 zmielone orzechy włoskie
- sól, pieprz
- W garnku o grubym dnie podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zarumieni dodaj czosnek.
- Po minucie wlej passatę.
- Gotuj na małym ogniu, aż sos sporo odparuje i zgęstnieje.
- Na końcu dodaj przyprawy według uznania i zmielone orzechy.
- W międzyczasie ugotuj makaron (użyłam kukurydzianego) tak jak pisze na opakowaniu. Pamiętaj o posoleniu wody.
- Zagotuj wodę w czajniku. W międzyczasie umyj i zetrzyj na mandolinie cukinię (możesz użyć obieraczki spiralnej). Kiedy skończysz przełóż paseczki na sito i umieść we wrzącej wodzie na 2-3 minuty (uważaj, żeby nie zmiękły za bardzo).
Parmezan roślinny:
Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki orzechów brazylijskich
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1-2 łyżeczki papryki czerwonej, 1-2 łyżeczki papryki wędzonej, 1-2 łyżeczki soli
Nerkowce, orzechy brazylijskie i migdały włóż do rozdrabniacza, zmiel na drobne kawałki (nie na pył). Dodaj płatki drożdżowe, sól, paprykę czerwoną słodką i wędzoną. Wymieszaj dokładnie.
Możesz posypywać nim sałatki, zapiekanki, makarony i co tylko chcesz. Jest pyszny!
Joanna B.

