W Cieniu Jupiterów Mielec
Image default
Informacje Lifestyle WYRÓŻNIONE (dodatkowa)

Kulinarny zakątek: Quinoa – komosa ryżowa czyli coś na ząb

Zastanawiasz się czasem czym można zastąpić chleb? 

Trafiłam ostatnio na ciekawy przepis i postanowiłam go wypróbować i śmiało mogę stwierdzić, że jest to bardzo smaczna alternatywa pieczywa, więc czasem robię bułeczki gryczane (o których już kiedyś pisałam) a czasem chlebki z komosy ryżowej. 

Fajnie się komponują z pastą z soczewicy, więc jeśli masz ochotę to zapraszam do spróbowania 🙂

Chlebki z komosy 

Składniki :

  • 2 łyżki siemienia lnianego, możesz zmielić w młynku do kawy
  • 3 szklanki ugotowanej komosy (ugotowałam całe opakowanie 250g, reszta została)
  • 10 kopiastych łyżek mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego (użyłam sojowego),
  • zioła i przyprawy: sól, papryka słodka, kurkuma, pieprz, lubczyk, pieprz ziołowy lub inne ulubione
  • 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) plus odrobina do wysmarowania papieru 
  1. Zmielić siemię lniane.
  2. Najlepiej wykorzystać komosę, która już ostygła. Wyrobić ciasto w blenderze lub robocie z: siemienia, komosy, mąki z ciecierzycy, oleju, przypraw (sypnij, ile lubisz), mleka roślinnego.
  3. Papier do pieczenia wysmarować odrobiną oleju.
  4. Formować płaskie placki. Warto zwilżyć dłonie zimną wodą. Ja formuję poprzez takie lekkie ich oklepywanie najpierw na dłoni a potem ewentualnie jeszcze na  papierze. Ważne, żeby był jednolite i miały podobną grubość.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 35 minut (góra – dół). Po 20 minutach odwrócić je na drugą stronę.

Możesz spróbować z pastą z soczewicy przepis poniżej, albo jeść z dowolnymi dodatkami 😉

Pasta z soczewicy  

  • 1 szklanka suchej czerwonej łuskanej soczewicy 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • natka pietruszki lub zielona cebulka do posypania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i ostudź. Odcedź, możesz wygnieść na sitku z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody.
  3. Pokrój w kostkę paprykę i pomidora. Dodaj warzywa oraz zioła i przyprawy do cebuli.
  4. Pozostaw wszystko na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu zredukowania soku z pomidorów. Ostudź.
  5. Zblenduj warzywa z soczewicą.

Smacznego! 

Joanna B.     

e-leclerc-mielec
Navi

Zobacz też...

1 Komentarzy

Barbara 22 grudnia 2021 (środa) at 12:56

Proszę o więcej takich wpisów. Przepisy z Waszej strony bardzo mi się podobają!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Wydarzenia, Wiadomości - Informacje Mielec | Dentysta Mielec Stomatolog | Hurt paliw płynnych z dostawą do firm, zbiorniki na paliwa