Zastanawiasz się czasem czym można zastąpić chleb?
Trafiłam ostatnio na ciekawy przepis i postanowiłam go wypróbować i śmiało mogę stwierdzić, że jest to bardzo smaczna alternatywa pieczywa, więc czasem robię bułeczki gryczane (o których już kiedyś pisałam) a czasem chlebki z komosy ryżowej.
Fajnie się komponują z pastą z soczewicy, więc jeśli masz ochotę to zapraszam do spróbowania 🙂
Chlebki z komosy
Składniki :
- 2 łyżki siemienia lnianego, możesz zmielić w młynku do kawy
- 3 szklanki ugotowanej komosy (ugotowałam całe opakowanie 250g, reszta została)
- 10 kopiastych łyżek mąki z ciecierzycy
- 0,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego (użyłam sojowego),
- zioła i przyprawy: sól, papryka słodka, kurkuma, pieprz, lubczyk, pieprz ziołowy lub inne ulubione
- 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) plus odrobina do wysmarowania papieru
- Zmielić siemię lniane.
- Najlepiej wykorzystać komosę, która już ostygła. Wyrobić ciasto w blenderze lub robocie z: siemienia, komosy, mąki z ciecierzycy, oleju, przypraw (sypnij, ile lubisz), mleka roślinnego.
- Papier do pieczenia wysmarować odrobiną oleju.
- Formować płaskie placki. Warto zwilżyć dłonie zimną wodą. Ja formuję poprzez takie lekkie ich oklepywanie najpierw na dłoni a potem ewentualnie jeszcze na papierze. Ważne, żeby był jednolite i miały podobną grubość.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 35 minut (góra – dół). Po 20 minutach odwrócić je na drugą stronę.
Możesz spróbować z pastą z soczewicy przepis poniżej, albo jeść z dowolnymi dodatkami 😉
Pasta z soczewicy
- 1 szklanka suchej czerwonej łuskanej soczewicy
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor malinowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- natka pietruszki lub zielona cebulka do posypania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i ostudź. Odcedź, możesz wygnieść na sitku z nadmiaru wody.
- Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody.
- Pokrój w kostkę paprykę i pomidora. Dodaj warzywa oraz zioła i przyprawy do cebuli.
- Pozostaw wszystko na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu zredukowania soku z pomidorów. Ostudź.
- Zblenduj warzywa z soczewicą.
Smacznego!
Joanna B.
1 Komentarz
Proszę o więcej takich wpisów. Przepisy z Waszej strony bardzo mi się podobają!