Choć tofu budzi wiele kontrowersji. Niektórzy odrzucają go ze względu na fakt, że robi się go z soi. Inni jedzą go prawie codziennie jako zamiennik mięsa i nabiału. Osobiście jestem zdania, że wszystko jest dobre z umiarem, więc u mnie średnio raz – dwa razy w tygodniu tofu gości na talerzu 🙂
Składniki na dwie średnie porcje:
- 1 kostka tofu 180g (polecam wędzone)
- 1-2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 1 ½ łyżeczki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki dowolnego ketchupu
- ½ łyżeczki syropu z agawy (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu
- 1 szklanka płatków bezglutenowych Corn Flakes (rozdrobnionych lub zgniecionych)
- Wyjmij tofu z opakowania i porządnie odsącz odciskając je na sitku.
- Pokrój w paski i przełóż do większej miski.
- Wymieszaj pozostałe składniki w szklance i przelej do miski z tofu. Porządnie natrzyj tofu sosem.
- Piekarnik nagrzej na 220 stopni i piecz tofu przez około 15 minut. Po 10 minutach odwróć na drugą stronę.
- Obtocz tofu w płatkach i włóż na wyłożoną papierem blachę
- Podawaj z kaszą, sałatką – pełna dowolność. Ja podałam z surówką z marchwi, ogórkiem, oliwkami, rzodkiewką i pomidorkami koktajlowymi.
A tu masz przepis na szybką surówkę 😀
Surówka z marchewki:
- 1 duża marchewka
- 0,5 – 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka
- odrobina miodu do smaku
- 1-2 łyżki śmietany 30%
Marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Daj znać, czy to Twój smak, czy jednak nie. Spróbuj tofu w różnych daniach, bo to co komuś smakuje nie znaczy, że będzie smakować wszystkim…
Miłego dnia i do następnego, pozdrawiam cieplutko
Joanna B.