18 września 2019 (środa) - 23:07
Przysmaki Podkarpacia
Przysmaki Podkarpacia
Przysmaki Podkarpacia
Imprezy masowe i koncerty

Przysmaki Podkarpacia

Po raz 10. w sobotę (16 lipca) do Radomyśla Wielkiego tłumnie zjechali mieszkańcy różnych zakątków Podkarpacia i nie tylko, by pokosztować specjałów serwowanych przez wędliniarzy z naszego województwa. Najlepsze wyroby otrzymały tytuł Przysmak Ziemi Podkarpackiej.

Jubileuszowy Podkarpacki Dzień Wędliniarza w Radomyślu Wielkim uświetniła udana próba bicia rekordu Polski na najdłuższą linię z kiełbasy.

 

Przybrała ona kształt klucza wiolinowego i mierzyła 214 m. Niemniej nie zabrakło tradycyjnych punktów programu. Były więc degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało dziewięć firm wędliniarskich. Przybyli na imprezę zajadali się kiełbasami wiejskimi, szynkami, polędwicami, boczkami, pasztetami czy kabanosami. Były też kiełbaski z grilla.

 

To co najlepsze

 

Nieodzowną częścią Podkarpackiego Dnia Wędliniarza są oczywiście konkursy na najlepsze wyroby tradycyjne.

Tym najbardziej prestiżowym jest konkurs na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. Wyboru z około 30 wyrobów dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Maria Ruda z PWSZ w Krośnie (przewodnicząca), prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Jacek Tejchma – etnograf, dyrektor SCK w Mielcu, Elżbieta Lejko – kierownik mieleckiego Zespołu Doradców PODR.

 

Jak podkreślała przewodnicząca jury wybór był niezwykle trudny. – Przedstawione komisji wyroby były naprawdę znakomite i bardzo smaczne. Wszystkie zasługują na specjalne potraktowanie i wyróżnienie. Świadczą też o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych podkarpackich zakładach – stwierdziła profesor Ruda. Ostatecznie ,,Przysmakami Ziemi Podkarpackiej” podczas PDW 2016 zostały:

 

– klops pieczony – Andrzej Warias Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Radomyśla Wielkiego,

 

– udziec weselny – Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów „Dudek”,

 

– salceson wołowy – Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli,

 

– pasztet z żurawiną – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,

 

– kiełbasa wiejska – Firma Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej.

 

Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza. Uhonorowano też wszystkich wystawców za gościnność.

Puchary i dyplomy wędliniarze odebrali z rąk posłanki Krystyny Skowrońskiej, marszałka województwa Władysław Ortyla, radnego wojewódzkiego Jana Tarapaty, starosty Zbigniewa Tymuły, burmistrza Józefa Rybińskiego i wiceburmistrza Stanisława Lonczaka.

 

Chluba gminy

 

– Dzień Wędliniarza przeprowadzamy z myślą o zakładach wędliniarskich bazujących na tradycji, bo wędliniarstwo to chluba naszej gminy i Podkarpacia. Cieszę się, że bardzo szacowne grono, bo z tytułami profesorskimi dokonuje wyboru najlepszych wędlin na Podkarpaciu.

 

W tym roku promocja wedliniarswtwa została okraszona ustanowieniem rekordu Polski, to niewątpliwa atrakcja. Przyciąga ludzi i integruje środowisko producentów wędlin, bo to przecież oni biorą w tym udzial – powiedział burmistrz Józef Rybiński.

 

Koncerty

 

Sobotnia impreza to nie tylko degustacje i konkursy wędliniarskie. Na muzyczną biesiadę zaprosił zespół Pozytywnie Nakręceni. Na zakończenie dnia przybyli bawili się w rytmach disco polo serwowanych przez zespoły Verdis, Vice Versa i Maxel.

Podkarpacki Dzień Wędliniarza organizowany jest przez Burmistrza Radomyśla Wielkiego i radomyskie Samorządowe Centrum Kultury i Bibliotek.

Patronat honorowy nad tym prestiżowym wydarzeniem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Podkarpacki, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

Fot. Krzysztof Babiarz

 

Przysmaki Podkarpacia

 

Przysmaki Podkarpacia

 

Przysmaki Podkarpacia
Przysmaki Podkarpacia
Przysmaki Podkarpacia

Zobacz też...

Mielec: Informacje, Relacje, Wiadomości, Wydarzenia, Ogłoszenia, Nowości