Slider

Już po raz kolejny w II Liceum Ogólnokształcącym im. Mikołaja Kopernika w Mielcu odbył się Dzień Zdrowej Żywności. Podobnie jak w poprzednich edycjach, tak i tym razem wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Imprezę zorganizowała klasa 1C z wychowawczynią profesor Anną Lewandowską na czele.

Tegoroczny Dzień Zdrowej Żywności odbył się w czwartek 25 maja. W ramach akcji uczniowie rozprowadzali zestawy posiłków, które wcześniej samodzielnie przygotowali. Na amatorów ekologicznego odżywiania czekały m.in. koktajle owocowe, sałatki, naleśniki czy musli.

Kolorowe potrawy cieszyły się ogromną popularnością nie tylko wśród uczniów, ale również pracowników szkoły, którzy zgodnie chwalili wykonanie posiłków. W sumie sprzedano około 160 zestawów.

W ramach wydarzenia odbyły się prelekcje, które pokazywały zagrożenia wynikające ze spożywania niezdrowego jedzenia lub zbyt dużej ilości określonych składników. Każdy wykład kończył się quizem, którego zwycięzcy otrzymywali zdrowe drugie śniadanie w postaci ciasteczek zbożowych.

– Celem całej akcji było propagowanie zdrowego żywienia w najlepszy sposób – pysznie i zdrowo! – mówi Julia Tułacz, przewodnicząca klasy 1C, jedna z organizatorek wydarzenia – Moim zdaniem tegoroczny Dzień Zdrowej Żywności wyszedł rewelacyjnie i jestem dumna z zaangażowania całej klasy 1C. Każdy konsekwentnie wywiązał się z powierzonego mu zadania, przy tym świetnie się razem bawiliśmy – dodaje uczennica.

Pytana o kolejną edycję wydarzenia nie waha się ani chwili. – No pewnie, że będzie następny raz! – mówi z uśmiechem satysfakcji.

Fot. II LO Mielec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Slider
Slider
Slider