Slider

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimiery Stopy z Dulczy Wielkiej uhonorowany został tytułem mistrza wojewódzkiego i laureata krajowego AgroLigi 2015 w kategorii „Firmy”. Nagrodę właścicielka zakładu odebrała z rąk Prezydenta RP Andrzeja Dudy.

W tym roku konkurs AgroLigi rozstrzygnięto po raz 23. Na szczeblu regionalnym jest on organizowany przez wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego, zaś na krajowym przez redakcję audycji rolnych TVP i stowarzyszenie AgroBiznesKlub. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: gospodarstw rolnych i firm.

 

W każdej z nich przyznawane są tytuły laureatów krajowych, wicemistrzów oraz mistrzów krajowych AgroLigi. Celem zmagań jest promocja wyróżniających się rolników oraz firm potrafiących skutecznie i efektywnie produkować na coraz bardziej konkurencyjnym rynku.

Po tym jak firma Kazimiery Stopy zdobyła tytuł mistrza wojewódzkiego AgroLigi zakwalifikowana została do rywalizacji w etapie ogólnopolskim. Tam zdobyła miano laureata krajowego, jako jedyna z województwa podkarpackiego. Pani Kazimiera odebrała też odznakę honorową „Zasłużony dla rolnictwa” nadaną przez ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela.

 

Uroczystości wręczenia nagród AgroLigi 2015 odbyły się w ogrodach Pałacu Prezydenckiego w Warszawie. Prezydent Andrzej Duda dziękując i gratulując laureatom konkursu podkreślił trud ich codziennej pracy. W liście gratulacyjnym dla zakładu Kazimiery Stopy Prezydent napisał: „Laur ten oznacza znalezienie się w gronie najlepszych polskich przedsiębiorstw agrobiznesowych funkcjonujących na rynku lokalnym.

 

Doceniam sposób, w jaki połączyli Państwo w swojej działalności szeroką wiedze i mądre zarządzanie ze znajomością i wykorzystaniem nowoczesnych technologii.”

Dodajmy, że mistrzem krajowym AgroLigi 2015 w kategorii „Firmy” została firma Dramiński SA z Olsztyna. Natomiast  mistrzami krajowymi AgroLigi 2015 w kategorii „Rolnicy” zostali ex aequo: Anna i Sylwester Jaszczołtowie z Jaszczołtów w woj. Podlaskim oraz Sylwia i Zdzisław Wawrzyńczykowie Gospodarstwo Specjalistyczne Uprawa Warzyw Gruntowych z Nowego Miasteczka w woj. lubuskim.

 

Tytułem wicemistrzów krajowych uhonorowano m.in.: Danutę i Adama Kowalów z podkarpackich Futorów, specjalizujących się w uprawie warzyw i produkcji wyrobów plecionkarskich z wikliny.

 

Kazimiera Stopa odbiera gratulacje od Prezydenta RP. Fot. Grzegorz Ignaczewski\ www.topagrar.pl

 

pobrane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Slider
Slider
Slider