W dniu 14.06. 2021 r. w progach Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu odbyły się eliminacje regionalne do ogólnopolskiego konkursu ,,Zboża najwyższej jakości powrót do zbóż pradawnych’’.
Konkurs finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych ma na celu zapoznanie młodzieży z definicją zbóż pradawnych, oraz sposobami ich wykorzystywania przy komponowaniu potraw kulinarnych.
Konkurs otworzył dyrektor Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu Arkadiusz Gałkowski. Przywitał przyjezdnych gości: pana Czesława Meusa – koordynatora konkursu i przedstawiciela Stowarzyszenia Polska Ekologia, Stanisława Ludwikowskiego – przedstawiciela KOWR oraz nauczycieli i uczniów z Zespołu Szkół Agro-Technicznych z Ropczyc i Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa.
Wszyscy uczniowie zaprezentowali bardzo wysoki poziom swoich umiejętności kulinarnych jak i piekarskich.
Uczennice Oliwia Ryniewicz oraz Julia Rutkowska z klasy 2DGp zajęły I miejsce w kategorii piekarz, natomiast Amelia Miga i Monika Noga z kl. 2DGp II miejsce w kategorii kucharz.
Młodzież do konkursu przygotowywały M. Winiarz i M. Pluta
– Bardzo dziękujemy panu Czesławowi Meusowi za odwiedzenie progów naszej szkoły, przekazaną wiedzę i energię. Było nam bardzo miło gościć nauczycieli i uczniów z innych szkół gastronomicznych z Podkarpacia – nawiązaliśmy nowe znajomości, które zaowocują nowymi pomysłami na przyszły rok szkolny – przekazują organizatorzy konkursu. – Dziękujemy firmie Fronerii Mielec za podarowanie lodów dla uczestników konkursu – dodają.
Organizatorem konkursu w ZST była nauczycielka Magdalena Winiarz.