Mieszkasz w Mielcu lub okolicy? Męczy Cię karmienie siebie i rodziny wysoko przetworzoną żywnością pozbawioną wartości odżywczych?
Owocami i warzywami, pokonującymi setki albo tysiące kilometrów, lśniącymi i wyglądającymi na półkach supermarketów niczym klony?
Rosnącymi na wyjałowionej ziemi przepełnionej pestycydami, herbicydami, metalami ciężkimi?
Nie chcesz płacić ogromnej marży, która trafia w ręce baronów wielkich przedsiębiorstw, a nie do rolników i ich pracowników?
Wreszcie – czy chciał/abyś wesprzeć lokalną gospodarkę? Płacić godne pieniądze rolnikom, którzy w niewielkich gospodarstwach w promieniu 50 km produkują zdrową żywność? Być świadomym konsumentem, jeść żywność nieprzetworzoną, pełną wartości odżywczych, smaku i zapachu?
Przyjdź na spotkanie! Razem możemy stworzyć kooperatywę spożywczą działającą na zasadach jawnej współpracy i bezpośredniego kontaktu z rolnikiem. Weź ze sobą przyjaciół i rodzinę.
Dla chętnych zorganizuję warsztaty
uczące czym jest kooperacja, co to jest idea spółdzielczości i jak to zorganizować.
Zorganizuję także dwudniową wizytę studyjną
m.in. do Wawelska Kooperatywa Spożywcza oraz innych miejsc i ludzi, którzy kooperują, wymieniają się zasobami, tworzą wspaniałe miejsca, angażują społeczność lokalną, pomagają innym i czerpią z tego nie tylko satysfakcję, ale także pieniądze.
________________________________________________
Udział jest bezpłatny w ramach projektu „ROWES – szansą rozwoju sektora ekonomii społecznej w subregionie II”.
