Ciasteczka owsiane – proste, zdrowe, smaczne i szybkie – zrobiłam podwójną porcję 🙂
Przygotuj:
– 2 obrane banany
– 1,5 szklanki płatków owsianych
– garść rodzynek lub żurawiny (może być pół na pół)
– łyżkę oleju rzepakowego
– 1 jajko
– łyżeczkę cynamonu
– możesz też dodać łyżkę miodu, będą słodsze.
Zmiksuj płatki owsiane na mąkę. Rozgnieć banana, wbij jajko, dodaj olej i miód. Połącz mokrą masę z mąką z płatków. Z masy uformuj ciasteczka, układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstępy między ciasteczkami nie muszą być duże, bo ciastka nie rozlewają się na boki w trakcie pieczenia.
Możesz nakładać je łyżką i spłaszczać albo użyć foremki do wykrawania ciastek (u mnie serduszka). Środek wypełniłam masą. Podniosłam do góry foremkę i delikatnie spłaszczyłam.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Jeżeli masę zostawisz na 10-15 minut – zgęstnieje. Wtedy możesz zwilżyć dłonie i formować kulki w dłoniach 😉
Joanna B.