W Cieniu Jupiterów Mielec
Image default
Lifestyle

Kulinarny zakątek: Jabłuszka w cieście

Drylownica do jabłek w tym przypadku świetnie się sprawdziła, to był dobry zakup ☺  

Jabłka w cieście możecie zrobić na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Moje dzieciaki je uwielbiają. 

1 szklanka mąki pszennej 

½ szklanki mleka 

2 jajka 

2 łyżeczki cukru waniliowego

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 średniej wielkości jabłka

cynamon (opcjonalnie)

masło klarowane lub olej do smażenia

cukier puder do posypania

Do miski wsypcie mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy, wymieszajcie. Dodajcie, jajka i mleko. Całość zmiksujcie na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku. Odstawcie na bok do czasu przygotowania jabłek.

Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki. Wydrążcie w jabłkach środek za pomocą drylownicy do jabłek lub wytnijcie nożykiem a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 1cm. Możecie posypać je cynamonem.

Na dużej patelni rozgrzejcie tłuszcz. Plastry jabłek zanurzajcie pojedynczo w cieście. 

Mała podpowiedz: plastry jabłek wyciągam z ciasta wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka ☺ 

Smażcie na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor.

Wykładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. 

Najlepiej smakują na ciepło posypane cukrem pudrem.

Joanna B.

Zobacz też...

W Cieniu Jupiterów Mielec
Mielec: Informacje, Relacje, Wiadomości, Wydarzenia, Ogłoszenia, Nowości