Drylownica do jabłek w tym przypadku świetnie się sprawdziła, to był dobry zakup ☺
Jabłka w cieście możecie zrobić na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Moje dzieciaki je uwielbiają.
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 średniej wielkości jabłka
cynamon (opcjonalnie)
masło klarowane lub olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wsypcie mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy, wymieszajcie. Dodajcie, jajka i mleko. Całość zmiksujcie na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku. Odstawcie na bok do czasu przygotowania jabłek.
Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki. Wydrążcie w jabłkach środek za pomocą drylownicy do jabłek lub wytnijcie nożykiem a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 1cm. Możecie posypać je cynamonem.
Na dużej patelni rozgrzejcie tłuszcz. Plastry jabłek zanurzajcie pojedynczo w cieście.
Mała podpowiedz: plastry jabłek wyciągam z ciasta wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka ☺
Smażcie na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor.
Wykładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
Najlepiej smakują na ciepło posypane cukrem pudrem.
Joanna B.

