Aby owsianka była miękka i kremowa, płatki można zalać wodą wieczorem. Rano wystarczy dolać płynu i doprowadzić do wrzenia. Ta sztuczka skróci czas gotowania i sprawi, że płatki lepiej się strawią i nasycą na dłużej ☺ Pamiętajcie również o dużej szczypcie soli – to ona wydobywa z płatków zbożową słodycz.
Namaczam płatki na noc. Rano rozgniatam widelcem banana i dodaję starte na tarce na drobnych oczkach jabłko, dodaję odrobinę wody (żeby się nie przypaliły), gotuję około 5 minut.
Po ugotowaniu możecie dodać dowolne składniki. Mi najbardziej smakuje owsianka z owocami ☺
Mam dla Was dwie propozycję pierwsza to: banan, jabłko, rodzynki, żurawina i pestki dyni w owsiance a na czerwone winogrono, kiwi, truskawki posypane ziarnami słonecznika.
Druga propozycja to: żurawina, kiwi, banan i płatki migdałowe.
Joanna B.