W Cieniu Jupiterów Mielec
Image default
Lifestyle

Kulinarny zakątek: Tofu

Od czasu odkrycia panierki z płatków kukurydzianych, bardzo często panieruje w niej mięso, ryby, czy tofu.  Nie dość, że jest pełna smaku to dodatkowo nadaje fantastyczną chrupkość.

Wystarczy bezglutenowe płatki kukurydziane wrzucić do blendera i zmielić na pożądaną grubość. Możecie dodać ulubione przyprawy. Koniecznie spróbujcie.

A tu macie przepis na tofu w sezamie (w płatkach jest jeszcze lepsze) 

1 kostka tofu 180g polecam wędzone

Marynata:

1-2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 ½ łyżeczki oleju rzepakowego

2 łyżeczki sosu sojowego 

1-2 łyżeczki dowolnego ketchupu

½ łyżeczki syropu z agawy (opcjonalnie)

½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu

odrobina sosu sriracha (opcjonalnie)

Wyjmijcie tofu z opakowania i porządnie odsączcie odciskając je na sitku.

Pokrójcie w średniej wielkości sześciany i przełóżcie do większej miski.

Wymieszajcie pozostałe składniki w szklance i przelejcie do miski z tofu. Porządnie natrzyjcie tofu marynatą. Możesz to zrobić kilka godzin przed pieczeniem wtedy tofu będzie bardziej wyraziste. Przed pieczeniem obtoczcie w sezamie albo w zblendowanych płatkach kukurydzianych.  

Piekarnik nagrzejcie do 220 stopni i pieczcie tofu przez około 10-15 minut. Uważajcie, żeby się nie przypaliło.  

Dwa plastry dyni piżmowej posmarujcie olejem, przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem.

Pieczcie razem z tofu. 

Surówki – marchewka z jabłkiem i olejem lnianym. Druga to korzeń selera, jabłko i łyżeczka śmietany 30%. Pomidorki koktajlowe. 
Smacznego ☺

Joanna B.

Zobacz też...

W Cieniu Jupiterów Mielec
Mielec: Informacje, Relacje, Wiadomości, Wydarzenia, Ogłoszenia, Nowości