Jak dobrze zaczniemy dzień to i dobrze skończymy, a dawka witaminek z rana zawsze mile widziana 🙂
Składniki porcja na 0,7l:
- 1/2 dojrzałego awokado Hans
- 1 dojrzały banan
- garść natki pietruszki
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 cytryny (wycisnąć sok)
- mleko roślinne lub woda
- łyżka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
- 3 listki mięty
Banany i awokado obieramy, wraz z jabłkiem i gruszką kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie składnikami do blendera. Blendujemy na gładki koktajl i przelewamy do szklanek.
Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe?
Należy sprawdzić kolor pod szypułką:
- bardzo ciemny kolor wskazuje na to, że awokado jest już przejrzałe i prawdopodobnie zepsute
- jasnozielony kolor świadczy o tym, że owoc jest jeszcze niedojrzały
- żółty, bądź delikatnie brązowy świadczy o tym, że awokado jest gotowe do zjedzenia

Jak obrać awokado?
- Myjemy awokado.
- Wbijamy w awokado nóż i przekrawamy je wzdłuż. W środku wyczuwalna jest pestka.
- W dłoniach trzymamy dwie połówki awokado i je przekręcamy by usunąć pestkę.
- Trzymając w dłoni połówkę awokado, wbijamy w nią nóż i przekręcamy go o 180 stopni.
- Następnie łyżką wyjmujemy miąższ.
Żeby awokado szybciej dojrzało wystarczy owinąć je w gazetę lub włożyć do papierowej torby i przechowywać w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach awokado jest gotowe do spożycia. A kiedy położymy obok niego jabłko, dojrzeje jeszcze szybciej. W zależności od tego jak bardzo ten owoc był twardy, proces dojrzewania w domu może potrwać od 2 do 8 dni.
Pozytywnej energii, pozdrawiam cieplutko!
Joanna B.
