W Cieniu Jupiterów Mielec
fratelli
Image default
Informacje Lifestyle

Kulinarny zakątek: Noworoczne naleśniki

Robiąc ciasto na naleśniki należy pamiętać o dwóch rzeczach: 

mąkę należy przesiać ponieważ wtedy się napowietrza i ciasto będzie bardziej puszyste, im więcej jajek dodamy tym ciasto będzie bardziej elastyczne 🙂 

Składniki :

  • 200g mąki około (10 kopiastych łyżek) 
  • 4 duże jajka lub 5 małych 
  • 500 ml mleka (u mnie kokosowe)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy 
  • szczypta soli
  • cukier (jeżeli naleśniki podawane będą na słodko) 
  1. Jajka wybić i roztrzepać rózgą 
  2. Dodać szczyptę soli. 
  3. Wlać mleko.
  4. Mąkę przesiać przez sitko jednocześnie mieszając. 
  5. Dodać olej. 
  6. Dokładnie wszystko wymieszać, żeby nie było grudek. 
  7. Odstawić na 30 minut. 

Jeżeli ciasto jest rzadkie naleśniki będą cieńsze. 

Można odlać część ciasta i wsypać odrobinę kakao.  

A z czym naleśniki? 

Ser biały? Dżem? A może krem daktylowy albo z nerkowców?  

O dwóch ostatnich następnym razem 😀

Miłego dnia i smacznego kochani!

Joanna B.    

——————————————————————————————————–

 

e-leclerc-mielec
Navi

POWIĄZANE POSTY

Zachowaj Trzeźwy Umysł – konkurs uczniów [FOTO]

Wiadomości Mielec

Gala Międzyszkolnego Konkursu Języka Angielskiego [FOTO]

Wiadomości Mielec

Takiej książki jeszcze w Mielcu nie było! [FELIETON]

Wiadomości Mielec

Napisz komentarz

Wydarzenia, Wiadomości - Informacje Mielec | Dentysta Mielec Stomatolog | Hurt paliw płynnych z dostawą do firm, zbiorniki na paliwa