Robiąc ciasto na naleśniki należy pamiętać o dwóch rzeczach:
mąkę należy przesiać ponieważ wtedy się napowietrza i ciasto będzie bardziej puszyste, im więcej jajek dodamy tym ciasto będzie bardziej elastyczne 🙂
Składniki :
- 200g mąki około (10 kopiastych łyżek)
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 500 ml mleka (u mnie kokosowe)
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- szczypta soli
- cukier (jeżeli naleśniki podawane będą na słodko)
- Jajka wybić i roztrzepać rózgą
- Dodać szczyptę soli.
- Wlać mleko.
- Mąkę przesiać przez sitko jednocześnie mieszając.
- Dodać olej.
- Dokładnie wszystko wymieszać, żeby nie było grudek.
- Odstawić na 30 minut.
Jeżeli ciasto jest rzadkie naleśniki będą cieńsze.
Można odlać część ciasta i wsypać odrobinę kakao.
A z czym naleśniki?
Ser biały? Dżem? A może krem daktylowy albo z nerkowców?
O dwóch ostatnich następnym razem 😀
Miłego dnia i smacznego kochani!
Joanna B.


——————————————————————————————————–
