18 września w Sadkowej Górze odbyła się już po raz drugi impreza kulturalna „Smaki lata zachowane w naszej spiżarni”.
Głównym założeniem imprezy organizowanej przez Stowarzyszenie Sadkowianki była popularyzacja domowych przetworów, przyrządzonych według starych jak i najnowszych receptur.
– Naszym celem jest podkreślenie tradycji, która od wieków jest pielęgnowana przez nasze prababcie, babcie, mamy i młode pokolenie oraz przekazywanie sobie receptur na wspaniałe przetwory.
Wykorzystując dary ziemi można stworzyć doskonałe przetwory, które mogą wziąć udział w konkursie na najlepszy produkty – przekazuje prezes stowarzyszenia Małgorzata Gaździak.
Impreza odbyła się pod patronatem Starosty Powiatowego w Mielcu Zbigniewa Tymuły, który udzielił także wsparcia finansowego.
Wyniki II edycji konkursu „Smaki lata zachowane w naszej spiżarni”:
Kategoria – Sałatka z ogórków
Hit sezonu – KGW z Glin Wielkich
I miejsce Stowarzyszenie „Inicjatywa” z Sadkowej Góry
II miejsce Stowarzyszenie Kobiet „Frezja” z Woli Pławskiej
III miejsce KGW z Łysakówka
Kategoria – Coś słodkiego w słoiku
Hit sezonu – KGW z Borowej
I miejsce – Stowarzyszenie „Victoria” z Górek
II miejsce – KGW z Glin Małych
III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Joanna Kwiatkowska z Gminy Połaniec