W ramach promocji działań realizowanego w Zespole Szkół Technicznych projektu Erasmus+2015 „Mój zawód na europejskim rynku pracy – jakie mam szanse?” dla beneficjentów projektu – grupy uczniów Technikum Gastronomicznego (14 osób z klasy 4DG, które były na praktykach w Niemczech w roku szkolnym 2015/2016 i 13 osób z klasy 3DG wybierających się do Niemiec w kwietniu 2017) zorganizowano wycieczkę przedmiotową do Krakowa.
Uczniowie wraz z opiekunkami: koordynatorką projektu – p. Marzeną Kasprzyk oraz nauczycielkami przedmiotów zawodowych branży spożywczej: p. Jolantą Majewską i p. Anetą Mroczką gościli w krakowskiej restauracji „Wierzynek”. Na kulinarnej mapie Polski jest to miejsce wyjątkowe: tylko tu spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej.
Restauracja mieści się we wnętrzach zabytkowej kamienicy ulokowanej w samym centrum krakowskiego Starego Miasta. „Wierzynek” gościł już wielu znakomitych gości: ludzi świata kultury i sztuki oraz koronowane głowy i polityków z całego świata.
Uczniowie ZST mieli niepowtarzalną okazję zwiedzić zachwycające swym bogactwem historyczne wnętrza tego obiektu. Natomiast w ramach poznawania dziedzictwa kulinarnego restauracji obejrzeli prezentację nt. historii i teraźniejszości „Wierzynka” oraz wzięli udział w pokazie sztuki kelnerskiej i degustacji potraw.
Opracowała:Marzena Kasprzyk
Zdjęcia: ZST