W Cieniu Jupiterów Mielec
Paliwa Mielec Zbiorniki
Paliwa Mielec
fratelli
Image default
Informacje Materiały promocyjne

Białe czy czerwone? Tajniki wyboru na różne okazje

Odkorkowanie butelki wina kojarzy się głównie z sylwestrem, a wina musujące stają się coraz bardziej popularne. Napój też jest również integralną częścią wielu wydarzeń i imprez.

Zarówno domowych, jak i firmowych. Wino Chardonnay może być częścią przeżywania radosnych chwil i celebrowania tych bliskich naszemu sercu. W zależności od upodobań i preferencji można wybierać spośród win białych i czerwonych.

Aby znaleźć ten odpowiedni smak wina, warto szukać informacji na konkretnych butelkach. Znajdujące się na nich etykiety będą zawierały wszelkie interesujące informacje. A w razie wątpliwości można skonsultować swój wybór z ekspertem bądź sommelierem, który pomoże dobrać rodzaj wina do okazji.

Wino Chardonnay zniewalające w smaku

Chardonnay jest odmianą wina, która pochodzi z Francji, a dokładniej z rejonu Burgundii. Prawie 500. lat temu szczep ten rozpowszechnił się w całej Europie. Dotarł również na Australię, do Kalifornii czy na Chile. Cechami charakterystycznymi jest bogaty smak i aromat. Wyróżnić możemy różne jego style, zarówno lekkie oraz owocowe, przez te pełne jak i dębowe. Jako ciekawostkę można podać, że szczep ten jest używany do produkcji szampana. Czuć w nim wyraźnie pełny smak, zniewalający podniebienie. Odmiana, jaka charakteryzuje wino Chardonnay,  łatwo przystosowuje się do każdych warunków. Powoduje to, że jest popularna i z powodzeniem uprawiana w klimacie ciepłym, jak i w klimacie zimnym. Spośród wszystkich białych szczepów nadaje się do procesu dojrzewania w beczkach dębowych, co nadaje mu waniliowy aromat.

Dwubiegunowość wina Chardonnay

Charakterystyczną dwubiegunowość, jaką ma wino Chardonnay, odnaleźć już można w samej kolebce, jaką jest Burgundia we Francji. Dwa centra, które produkują dany trunek, to Chablis i Mersault. Większość win Mersault poddawana jest fermentacji malolaktycznej. Oznacza to, że łagodzi ona i zaokrągla wina. Innym procesem jest tak zwany battonaż, czyli mieszanie trunku z osadem, lub też dojrzewanie w dębowych beczkach. Wszystkie te zabiegi mają na celu dać wina miękkie, bogate i wielowymiarowe. Drugim biegunem produkcyjnym jest Chablis, które w przeciwieństwie do Mersault, rzadko jest poddawane „zmiękczającej” fermentacji. W rezultacie wina te stają się zimne, orzeźwiające, kwasowe oraz mineralne. Smak ten jest wysoko ceniony przez koneserów wina białego, którzy stawiają na Chablis od innych, prostszych Chardonnay.

Materiał zewnętrzny

e-leclerc-mielec
Navi

POWIĄZANE POSTY

Spartakiada Sportów Obronnych [FOTO]

Wiadomości Mielec

Mielczanki na Międzynarodowym Festiwalu Tańca

Wiadomości Mielec

Młodzi lekkoatleci na Otwartych Mistrzostwach w Stalowej Woli

Wiadomości Mielec

Napisz komentarz

Wydarzenia, Wiadomości - Informacje Mielec | Dentysta Mielec Stomatolog | Hurt paliw płynnych z dostawą do firm, zbiorniki na paliwa