W Cieniu Jupiterów Mielec
Informacje Materiały promocyjne

Białe czy czerwone? Tajniki wyboru na różne okazje

Odkorkowanie butelki wina kojarzy się głównie z sylwestrem, a wina musujące stają się coraz bardziej popularne. Napój też jest również integralną częścią wielu wydarzeń i imprez.

Zarówno domowych, jak i firmowych. Wino Chardonnay może być częścią przeżywania radosnych chwil i celebrowania tych bliskich naszemu sercu. W zależności od upodobań i preferencji można wybierać spośród win białych i czerwonych.

Aby znaleźć ten odpowiedni smak wina, warto szukać informacji na konkretnych butelkach. Znajdujące się na nich etykiety będą zawierały wszelkie interesujące informacje. A w razie wątpliwości można skonsultować swój wybór z ekspertem bądź sommelierem, który pomoże dobrać rodzaj wina do okazji.

Wino Chardonnay zniewalające w smaku

Chardonnay jest odmianą wina, która pochodzi z Francji, a dokładniej z rejonu Burgundii. Prawie 500. lat temu szczep ten rozpowszechnił się w całej Europie. Dotarł również na Australię, do Kalifornii czy na Chile. Cechami charakterystycznymi jest bogaty smak i aromat. Wyróżnić możemy różne jego style, zarówno lekkie oraz owocowe, przez te pełne jak i dębowe. Jako ciekawostkę można podać, że szczep ten jest używany do produkcji szampana. Czuć w nim wyraźnie pełny smak, zniewalający podniebienie. Odmiana, jaka charakteryzuje wino Chardonnay,  łatwo przystosowuje się do każdych warunków. Powoduje to, że jest popularna i z powodzeniem uprawiana w klimacie ciepłym, jak i w klimacie zimnym. Spośród wszystkich białych szczepów nadaje się do procesu dojrzewania w beczkach dębowych, co nadaje mu waniliowy aromat.

Dwubiegunowość wina Chardonnay

Charakterystyczną dwubiegunowość, jaką ma wino Chardonnay, odnaleźć już można w samej kolebce, jaką jest Burgundia we Francji. Dwa centra, które produkują dany trunek, to Chablis i Mersault. Większość win Mersault poddawana jest fermentacji malolaktycznej. Oznacza to, że łagodzi ona i zaokrągla wina. Innym procesem jest tak zwany battonaż, czyli mieszanie trunku z osadem, lub też dojrzewanie w dębowych beczkach. Wszystkie te zabiegi mają na celu dać wina miękkie, bogate i wielowymiarowe. Drugim biegunem produkcyjnym jest Chablis, które w przeciwieństwie do Mersault, rzadko jest poddawane „zmiękczającej” fermentacji. W rezultacie wina te stają się zimne, orzeźwiające, kwasowe oraz mineralne. Smak ten jest wysoko ceniony przez koneserów wina białego, którzy stawiają na Chablis od innych, prostszych Chardonnay.

Materiał zewnętrzny

POWIĄZANE POSTY

Krzysztof Pietruszka laureatem XX Ogólnopolskiej Olimpiady Matematycznej Juniorów

K

Gabriela Wilk z Mielca zdobyła I miejsce w X Edycji Wojewódzkiego Konkursu Piosenki Obcojęzycznej

K

Powiatowy Komitet Poparcia dla dr. Karola Nawrockiego [FOTO]

K

Napisz komentarz

Wydarzenia, Wiadomości - Informacje Mielec | Dentysta Mielec Stomatolog | Hurt paliw płynnych z dostawą do firm, zbiorniki na paliwa