Są pożywne i lekkie, a zarazem zdrowe i pyszne. Możesz zrobić na obiad, zjeść na śniadanie, jak również spakować do lunchboxa i zjeść w pracy 🙂 Dodatki dowolne.
Potrzebujesz:
200g kaszy jaglanej
600-650g cukinii
2 ząbki czosnku
1 dużą cebulę
3-4 łyżki mąki kukurydzianej (może być też inna)
1 łyżkę natki pietruszki
sól
pieprz
zmielone płatki kukurydziane do obtoczenia lub bułkę tartą
tłuszcz do smażenia
Kaszę ugotuj w proporcji 1:2 (szklanka kaszy na dwie szklanki wody). Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posól i zostaw na ok. 15 minut, aby puściła sok. Następnie porządnie odciśnij i dodaj do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę i delikatnie podsmaż na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
Wszystkie składniki: kaszę, cukinię, natkę pietruszki, cebulę z czosnkiem, mąkę plus przyprawy dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy dłonią uformuj kule i spłaszcz na kotleciki (aby było łatwiej możesz zwilżyć dłonie wodą).
Obtocz w bułce tartej (lub płatkach kukurydzianych) i smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane.
Możesz też upiec w piekarniku – będą zdrowsze. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po 20 minutach odwróć kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
U mnie tego dnia była surówka z marchewki i jabłka, świetnie się z nimi komponowała. Do surówki dodaję zawsze odrobinę oliwy z oliwek lub oleju lnianego (witaminki lepiej się wchłaniają). Zamiast cukru miód 🙂
Joanna B.
