Maksymilian Szymaszek, uczeń technikum hotelarskiego w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu, znalazł się w gronie 10 autorów najlepszych przepisów kulinarnych.
Finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS odbył się 9 października 2021r. W konkursie wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Wśród nich znalazł się Maksymilian Szymaszek – uczeń technikum hotelarskiego w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu (Elektryk), który jako jedyny wśród uczestników nie był uczniem szkoły gastronomicznej.
Zadaniem każdego uczestnika było opracowanie autorskiego przepisu z użyciem produktów będących na liście Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Maksymilian pod opieką nauczycielki, Agnieszki Kusak, opracował przepis zatytułowany: „Wrzawa w jabłku pieczonym”. Spośród produktów, które można było wykorzystać, wybrał jabłko grójeckie, fasolę wrzawską, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliskie oraz olej rydzowy. W trakcie finału, konkursowe danie zostało wysoko ocenione przez jury konkursu.