W Cieniu Jupiterów Mielec
Image default
Galerie Informacje Kultura i nauka

Mielczanin na konkursie kulinarnym {FOTO]

Maksymilian Szymaszek, uczeń technikum hotelarskiego w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu, znalazł się w gronie 10 autorów najlepszych przepisów kulinarnych.

Finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS odbył się 9 października 2021r.  W konkursie wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Wśród nich znalazł się Maksymilian Szymaszek – uczeń technikum hotelarskiego w Zespole Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu (Elektryk), który jako jedyny wśród uczestników nie był uczniem szkoły gastronomicznej.

Zadaniem każdego uczestnika było opracowanie autorskiego przepisu z użyciem produktów będących na liście Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Maksymilian pod opieką nauczycielki, Agnieszki Kusak, opracował przepis zatytułowany: „Wrzawa w jabłku pieczonym”. Spośród produktów, które można było wykorzystać, wybrał jabłko grójeckie, fasolę wrzawską, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliskie oraz olej rydzowy. W trakcie finału, konkursowe danie zostało wysoko ocenione przez jury konkursu.

e-leclerc-mielec
Navi

Zobacz też...

Zostaw komentarz

Wydarzenia, Wiadomości - Informacje Mielec | Dentysta Mielec Stomatolog | Hurt paliw płynnych z dostawą do firm, zbiorniki na paliwa